Google Translate
Använd Google translate till att översätta webbplatsen. Norberg tar inget ansvar för översättningen.
Talande Webb
Söndagen den 11 september 2022 är det val till riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige. Här uppdaterar vi med information om förtidsröstning, vallokaler, öppettider och annat som kan vara bra att veta inför valet.
Röstlängden innehåller de personer som har rösträtt vid ett aktuellt val. Om du har rösträtt finns du upptagen i röstlängden.
Rösträtten bestäms 30 dagar före valdagen
Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Du behöver alltså inte anmäla dig till röstlängden för att få rösträtt.
Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv tar med din röst till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning.
Budrösten kan lämnas in som förtidsröst i en röstningslokal eller på valdagen i din vallokal. Sista dag att göra i ordning rösten är på valdagen.
Vem kan budrösta?
Du kan rösta med bud av följande anledningar:
För att rösta med bud behöver du ett bud, ett vittne och särskilt material för att rösta med bud.
När det är val kan du förtidsrösta fram till och med valdagen, var som helst i hela landet. Lokaler för förtidsröstning finns i varje kommun. Förtidsröstningen börjar 18 dagar före valdagen.
Vad behöver jag för att kunna förtidsrösta?
Ta med dig id-handling och röstkort. Om du inte har någon id-handling kan en annan person intyga din identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.
Öppettider förtidsröstning
Datum: Från 24 augusti fram till valdagen
Plats: Tingshuset, adress Tingsgatan 1
På valdagen kan du rösta i din vallokal eller i någon av alla röstningslokaler för förtidsröstning.
På ditt röstkort står det vilken vallokal du kan rösta i och vallokalens öppettider.
Du behöver ha med dig id-handling om du ska rösta i din vallokal på valdagen. Har du ingen id-handling kan en annan person intyga din identitet, men då måste den personen visa en id-handling.
Röstkort är inte ett krav när du röstar i din vallokal, men praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal.
Vallokalerna är öppna 08.00-20.00 på valdagen.
Läs mer om att rösta på valdagen på Valmyndighetens webbplats
För personer som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt sig, kan kommunen ordna med ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till personens hem eller annan plats där personen befinner sig för att ta emot dennes röst. Rösten görs i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning.
Ambulerande röstmottagare finns tillgängliga under förtidsröstningsperioden och under valdagen.
Som en del av förtidsröstningen är särskild röstmottagning (institutionsröstning) ett sätt att nå personer som kan ha det svårt att fysiskt ta sig till en röstningslokal.
Vi erbjuder särskild röstmottagning vid Resedan och Granbacken.
Datum och tid: Söndag 4 september
Granbacken klockan 12.30–13.30
Resedan klockan 14.00–15.00
Plats: Granbacken, adress Dunderbostigen 13 och Resedan, adress Kornettgatan 9C
På Valmyndighetens sida för teckenspråk finns information om det svenska valsystemet, hur och var du kan rösta, valsedlar, rösta på person samt rösträkning och valresultat.
At Valmyndigheten.se you will find information in languages other than Swedish about how to vote. There you will find general information about how to vote in the election to the Swedish Riksdag and to the municipal- and county councils 2022.
Slutligt resultat för valet 2022
Valupplysningen
Telefon: 020-825 825
Valsamordnare
Christina Wallin
Telefon: 0223-291 02
E-post: christina.wallin@norberg.se
Valnämndens ordförande
Olle Rahm (S)
E-post: olle.rahm@politiker.norberg.se
Information om valet
Valmyndigheten - Valmyndigheten
Regler för användning av offentlig plats för valstugor med mera Pdf, 694 kB.