Huvudmeny

Norberg - låt dig överraskas

Morgonsoffan 7 november

Bokbinderi, ny förbundschef och senaste nytt med Frida Hansdotter pratades det bland annat om på höstens sista Morgonsoffa i Frida Hansdotter Arena. En fullsatt morgon med många intressanta gäster i soffan.

Först på plats i soffan var Frida Hansdotter som nu valt att lägga skidorna på hyllan. Fridas senaste stora framgång var i OS i Pyeongchang 2018, där hon tog hem OS-guldet i slalom. Det var för några månader sedan som Frida gick ut med att hon väljer att avsluta karriären.

– Det har varit fantastiska år men jag ser fram emot ett nytt liv, säger Frida Hansdotter.

Förutom att ha vunnit OS-guld har hon även arenan uppkallad efter sig, en skidbacke i Klackberg och en bakelse på Elsa Andersons konditori bär hennes namn. Frida berättar att hon känner sig som vanliga Frida när hon är på hemmaplan i Norberg och Fagersta. Hon säger att hon är tacksam för allt stöd hon har fått under sin karriär.

Sörjer du att du lagt ned?

– Jag kommer nog sakna det hela mitt liv för jag älskar att tävla, säger Frida.

För några veckor sedan avslöjades det att Frida är ny ambassadör för Min stora daglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, en välgörenhetsorganisation som uppfyller svårt sjuka barns önskan för en dag. Några fler kända ansikten som också är ambassadörer för Min stora dag är bland andra Tobbe Trollkarl, Danny Saucedo och Robin Trygg.

– Nu när jag slutat känner jag att jag skulle vilja engagera mig, säger Frida.

Fagersta-Postenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster presenterade morgonens lokala nyheter. Rasmus Hammarström, reporter på Fagersta-Posten, berättade bland annat om att det just nu är lång väntetid för att få göra körprov, att en ny kedja är intresserad av att etablera sig vid Oti i Fagersta och de rykten som florerat om att Apoteket i Norberg ska stänga inte stämmer.

Swedbank, månadens samarbetspartner, var näst på tur att ta plats i soffan. Swedbank har tillsammans med organisationen Friends tagit fram en Snällkalender. Snällkalendern innehåller uppmaningar om att göra goda saker för andra människor och uppmanar oss att ge istället för att ta. Den innehåller 24 luckor som kan öppnas varje dag fram till julafton, för en lite snällare vardag. Swedbank kommer att dela ut en Snällkalender till alla förskolor i Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg. Ett jättefint initiativ!

Frida fick äran att tjuvöppna första luckan i Snällkalendern och fick även med sig just den här kalendern hem.

Kenneth Berggren är ny förbundschef i Norra Västmanlands kommunalteknikförbund. Han kommer senast från tjänsten som förvaltningschef för samhällsbyggnad i Hedemora. Idag var det hans fjärde dag på jobbet och nu var det hans tur att ta plats bredvid Frida och Julia för att prata om hans tankar kring det nya jobbet.

I sin nya roll som förbundschef vill han börja med att samla in information och hitta en grund i organisationen.

– Just nu är det mycket att samla in information och få en helhetsbild. Utmaningen är att leverera utifrån vad medborgaren förväntar sig, säger Kenneth Berggren.

Han berättar att planen är att det snart ska börja hända saker inom organisationen och att han vill lyfta det som faktiskt har fungerat bra också. Han säger att det har varit en period i Norra Västmanlands kommunalteknikförbund som inte har varit bra.

– Det har varit turbulent i organisationen, säger Kenneth.

Julia föreslår att Kenneth kommer tillbaka till Morgonsoffan i vår för att då kunna prata mer om hans planer för förbundet.

Denna morgon gästades Morgonsoffan även av två olika UF-företag: Garage store sale UF och KeepSafe UF. Garage store sale UF har en affärsidé som bygger på att de rensar ur kunders garage och säljer eller återvinner sådant som inte längre används. Idén fick de när de märkte hur många som har välfyllda garageutrymmen och kanske inte har tid att själva städa och rensa.

KeepSafe UF har tagit fram ett överfallslarm som ska skrämma eventuella förövare med ett högt ljud. Det var en av tjejernas mamma som hade kommit på idén när hon läst om att det varit oroligt på olika platser. KeepSafe UF vill med sin affärsidé att man ska kunna känna sig trygg när man går utomhus på kvällarna exempelvis.

Birgitta och Björn Kalén har flyttat till Norberg från Linköping och öppnat Kaléns bokbinderi på Abrahamsgården. Många böcker som finns i bokhandeln idag binds i stora fabriker, men Birgitta och Björn gör allting för hand. En av deras största kunder är Domstolsverket som skickar buntar med papper som ska bindas och arkiveras.

– Vi gör det bättre än vad maskinerna gör, säger Björn Kalén.

Birgitta och Björn lottade ut en handbunden gästbok och ett pappersskrin som de gjort själva. De är väldigt fullbokade och eftersom de är gör allting själva tar de emot ett begränsat antal kunder. Deras tips är att beställa egenbunda böcker i god tid.

– Ni får göra beställningar till nästa jul, säger Björn.

Morgonen avslutades med en frågesport där Frida Hansdotter tävlade mot Isabella Carlsson, näringslivsutvecklare i Fagersta kommun och Tobias Back, förenings- och näringslivsutvecklare i Norbergs kommun. Frida fick sportfrågor och Isabella och Tobias fick frågor om företagande och näringsliv. Det var en jämn match men Frida kammade hem segern med 3 rätta svar av 3 möjliga.

Ett stort tack till Kvinna in i Sverige som hjälpt till med morgonens frukost! Ett stort tack till morgonens moderator Julia Rosqvist för ännu en spännande Morgonsoffa. Tobias Back och Isabella Carlsson tackar alla som kom och hälsar alla välkomna till höstens sista Morgonsoffa i Fagersta och Brukshotellet. Den 5 december utlovas det skönsång av en artist känd från TV bland annat. Varmt välkomna då!