Google Translate
Använd Google translate till att översätta webbplatsen. Norberg tar inget ansvar för översättningen.
Talande Webb
2024-12-12
En läkemedelsautomat bidrar till självständighet och trygghet och säkerställer rätt medicin, i rätt tid, till rätt person.
Norbergs hemtjänst påbörjade implementeringen av läkemedelsautomater för ungefär ett år sedan och tio läkemedelsautomater placerades ut hos brukare i ordinärt boende. Efter sommaren så gjordes ett omtag och i dagsläget så finns det 18 aktiva läkemedelsautomater ute. Vi har förtillfället tio läkemedelsautomater på lager som redan har potentiella användare och vårt mål är att få ut minst 40 stycken sammanlagt.
Personal på Hemtjänsten, tillsammans med sjuksköterskorna på Hemsjukvården arbetar med selektering för att hitta potentiella brukare där en läkemedelsautomat skulle vara fördelaktig för både brukaren och verksamheten.
Selekteringslistan utgår från tre frågor:
I arbetet med selekteringen så är vårt ledord modigt. Vi har en samsyn i att det är mer fördelaktigt att vi vågar prova läkemedelsautomater hemma hos våra brukare och i stället backa om det inte fungerar. Ju tidigare en individ börjar använda en läkemedelsautomat, ju längre kommer det kunna fungera.
När en potentiell brukare selekterats fram och tackat ja till att prova en läkemedelsautomat så påbörjas en obligatorisk tvåveckorsperiod med inplanerade besök av hemtjänsten för att säkerställa att brukaren lär sig läkemedelsautomaten och att allt fungerar som det ska.
Att implementera läkemedelsautomater som en naturlig del i vårdkedjan kommer bidra till en ökad självständighet och minska risken för att en individ inte får den medicin hen har behov av vilket skulle kunna leda till en ökad risk för ohälsa.
Läkemedelsautomaten ger vägledning både genom att utfärda talade instruktioner, ljudsignaler och genom att visa skriftliga instruktioner på enhetsskärmen med indikatorlampor. Om läkemedlet inte tas efter flera påminnelser kommer dosen att låsas in i enheten och omvårdnadspersonalen kommer att meddelas. Dosrullen placeras i läkemedelsautomaten och när det, utifrån förskriven ordination, är dags att ta sin medicin så signaleras detta på det sätt som är överenskommet med brukaren. Brukaren trycker då på den gröna knappen vilket resulterar i att en förskuren påse för enkel öppning matas ut.
Läkemedelsautomaten är ett säkert sätt att förvara läkemedel i hemmet. Endast omvårdnadspersonal med delegering kan komma åt läkemedlen, som är förpackade i dospåsar. Läkemedelsautomaten matar endast ut en dospåse vid en viss bestämd tidpunkt. Annars är läkemedlen oåtkomliga, vilket eliminerar risken för överdoser eller annat missbruk. Läkemedelsautomaten överför eventuella läkemedel som inte tagits enligt instruktionerna till en låst behållare som endast kan öppnas av omvårdnadspersonalen med delegering. I dessa fall meddelar roboten också omvårdnadspersonalen. Läkemedelsroboten registrerar allt som händer i roboten den utför och detta sparas i systemet så att historiken finns tillgänglig.