Huvudmeny

Norberg - låt dig överraskas

Skicka faktura

Här kan ni som levererat varor eller tjänster till Norbergs kommun hitta information för att kunna skicka faktura till oss.

Lag om krav på e-faktura

Från den 1 april 2019 ska ni som leverantör till Norbergs kommun skicka oss en e-faktura. Observera att PDF inte är ett godkänt format.

I juni 2018 beslutade Riksdagen att anta lagen om e-faktura till följd av offentlig upphandling (SFS 2018:1277). Lagen innebär att alla inköp, oavsett värde, som görs till följd av upphandlingslagarna LOU, LUF, LUFS eller LUK ska faktureras med e-faktura. Inköp som görs av oss, Norbergs kommun, ska därför faktureras med en e-faktura. Kom även ihåg att ange vår referens i fakturan som ni hittar längre ner.

Ni som e-fakturerar redan idag

Norbergs kommun kan ta emot fakturor via nätverket PEPPOL. I så fall behöver ni ansluta er via ett företag som stödjer er e-fakturering via PEPPOL. Stäm av med er leverantör av ekonomisystem eller faktureringssystem om de kan sända via PEPPOL-nätverket. Norbergs kommuns PEPPOL-ID är 0007:2120002072. De format som Norbergs kommun kan ta emot i PEPPOL nätverket är SVE-faktura 1.0.

Ett annat alternativ är att använda vår VAN-tjänst. Fagersta kommun tar emot e-faktura i följande format: SVE-faktura 1.0. Vårt parts-id är organisationsnummer 2120002072. Vår VAN-operatör är OpusCapita (före detta Itella). Kontakta oss via e-post: fakturor@fagersta.se för frågor kring anslutning.

Ni som inte e-fakturerar idag

Om ni inte har ett affärssystem:

Använd vår fakturaportal via OpusCapita för att överföra informationen från pappersfakturan till oss elektroniskt. Kontakta oss för inloggningsuppgifter till portalen.

Om ni har ett affärssystem:
Det finns ofta möjlighet att skapa e-faktura via befintliga affärssystemen/ekonomisystem. Hör med din systemleverantör. Faktureringstjänster kan också köpas via vissa företag för att åstadkomma samma sak, liksom installation av så kallad virtuell fakturaskrivare.

Fakturareferenser

För att fakturan ska kunna styras till rätt mottagare i kommunen är det viktigt att alla fakturor förses med ett fyrsiffrigt referensnummer och namn på beställaren. Referensnumret ska inte anges i adressen utan i ett separat fält märkt exempelvis ”Er referens”. Att dessa uppgifter finns underlättar vår hantering, men ger också dig som leverantör en ökad säkerhet att betalning sker i tid.

Norberg kommuns referensnummer för fakturor

1999

Kommunkansliet

Kostservice

Löneservice

Finansförvaltningen

4999

Biblioteket

1999

Kommunkansliet

Unkan

Teaterbiografen

5999

Demokrati- och samhällsutvecklingsförvaltningen

6999

Barn- och utbildningsförvaltningen

7999

Socialförvaltningen

Pappersfakturor

För er som undantas från lagkravet, exempelvis där avtal tecknats innan 1 april 2019, ser vi gärna att ni också skickar e-faktura enligt ovanstående instruktioner. Om möjlighet inte finns använd nedanstående fakturaadress till vår scanningcentral:

Norbergs kommun
FE 88
838 73 Frösön

Adress för övrig post så som påminnelser och informationsutskick är:

Norbergs kommun
Norra Västmanlands ekonomiförvaltning
737 80 FAGERSTA

För mer information om e-faktura:
Myndigheten för digital förvaltning www.digg.selänk till annan webbplats
STFI www.stfi.selänk till annan webbplats
Sveriges kommuner och landsting www.skl.selänk till annan webbplats

Här kan du läsa mer om lagen:
https://www.digg.se/nationella-digitala-tjanster/e-handel-och-e-faktura/obligatorisk-e-faktura-till-offentlig-sektor/fragor-och-svarlänk till annan webbplats