Google Translate
Använd Google translate till att översätta webbplatsen. Norberg tar inget ansvar för översättningen.
Talande Webb
Skollagen föreskriver att alla elever ska erbjudas näringsriktiga måltider i grundskolan som följer Livsmedelsverkets rekommendationer.
Elever med till exempel NPF-problematik eller andra matintagsrelaterade svårigheter kan ansöka om extra anpassning av måltiden om detta kan underlätta kunskapsinhämtningen. För att skolan ska kunna fatta beslut kring extra anpassning av måltiden ska den samlade elevhälsan bedöma och beskriva elevens behov. Vårdnadshavare, eventuellt eleven själv samt pedagoger ska involveras i bedömningen. Extra anpassning ska utvärderas enligt gällande rutiner.
När anpassade måltider erbjuds av andra skäl än allergi eller födoämnesöverkänslighet erbjuds eleven stryka måltider från matsedeln som eleven inte kan äta. Generellt gäller att ju fler livsmedel som plockas bort desto svårare är det att få till en kost som ger all den näring och energi som barn/ungdomar behöver. Skolan kan därför inte garantera att anpassade måltider av andra skäl än allergi eller födoämnesöverkänslighet uppfyller lagkravet på näringsriktig skolmat. Medhavd mat kan inte hanteras i skolans kök.
Innan ansökan om behovsanpassade måltider görs ska ett dialogmöte med elevhälsoteamet ha genomförts. Alla önskemål om anpassade måltider ska anmälas via nedanstående länk och skickas in vid starten på varje läsår. Till ansökan om behovsanpassad måltid ska ett intyg eller skriftlig bedömning från vården eller från elevhälsoteamet bifogas. Intyget är giltigt 1 år och ny ansökan ska därefter inkomma. Vid komplext eller långvarigt behov av anpassade måltider kan samverkan med sjukvården vara aktuell.
Skolsköterskor ansvarar för att hantera inkomna ansökningar och lägga in ärenden i nästkommande EHT-protokoll för beslut.
Skollagen föreskriver att alla elever ska erbjudas näringsriktiga måltider i grundskolan som följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Barn med allergi, celiaki (glutenintolerans) eller annan överkänslighet har rätt till mat som de kan äta utan att riskera att bli sjuka.
Vid ansökan om specialkost av medicinska skäl (till exempel allergi, celiaki eller annan födoämnesöverkänslighet) ska intyg från legitimerad personal inom hälso- och sjukvården, till exempel läkare eller dietist, eller journalutdrag/journalkopia/skärmdump från 1177 bifogas ansökan. Om diagnosen är födoämnesöverkänslighet med akut reaktion, funktionsnedsättande födoämneskänslighet eller multiallergi ska en egenvårdsplan från behandlande läkare finnas. Ansökan måste vara fullständigt ifyllt för att kunna bedömas av elevhälsoteamet och intyget ska inte vara äldre än 2 (två) år. Intyg för celiaki är däremot livslångt och bifogas endast vid första ansökan.
Alla önskemål om specialkost ska anmälas via nedanstående länk/formulär och skickas in vid starten på varje läsår.
Skolsköterskor ansvarar för att hantera inkomna ansökningar och lägga in ärenden i nästkommande EHT-protokoll för beslut.