Google Translate
Använd Google translate till att översätta webbplatsen. Norberg tar inget ansvar för översättningen.
Talande Webb
Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon störning eller kris i samhället så måste du själv vara beredd på att ordna vatten, värme och något att äta. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter. Packa en krislåda med saker som är bra att ha.
Vid en samhällskris kommer inte resurserna att räcka till alla drabbade samtidigt, utan resurserna måste prioriteras för de mest utsatta. Andra behöver klara sig själva en tid. Har du funderat över hur just du och dina anhöriga skulle klara en vardag som inte fungerar som vi är vana vid? Vilka behov och förutsättningar behöver ni ta hänsyn till?
Planera för att kunna klara dig på din egen mat och ditt eget vatten i minst en vecka, eller så länge som just dina förutsättningar tillåter. Det betyder inte att samhällskrisen är över efter sju dygn. Det kan ta veckor, ja månader, innan vardagen fungerar normalt igen. Det betyder inte heller att hjälpen kommer efter just en vecka, men om du har det du behöver de första dagarna får du tid att tänka över din situation så att du kan fatta viktiga beslut. Det kan också innebära att du slipper köa för varor som just då är mycket attraktiva.
Tänk också på att du som äter mediciner måste ha ett lager hemma. Socialstyrelsen rekommenderar att den som är beroende av receptbelagd medicin eller förbrukningsartiklar har så att det räcker för minst en månad hemma.
Mer information på Socialstyrelsens hemsida.
Alla hushåll i Sverige fick broschyren "Om krisen eller kriget kommer" hemskickad 2018. Den går fortfarande att beställa, ladda ner eller lyssna på.
Du kan också hämta broschyren på biblioteket eller kommunhuset.
Broschyren inneåller många tips för att du ska kunna ta ditt ansvar om samhället inte fungerar som vanligt. Läs den så att du kan agera och hjälpa andra ifall något händer. Ansvaret för Sveriges säkerhet och beredskap är gemensamt för alla som bor här.
I Sverige finns cirka 65 000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. Skyddsrummen finns inrymda i olika typer av byggnader, såsom bostadshus och industrifastigheter, och är utmärkta med en särskild skylt. I fredstid kan ett skyddsrum användas till annat.
Runt om i Sverige finns ett stort antal skyddsrum som ska skydda befolkningen vid krig. I fredstid får skyddsrummen användas till annat, men de ska kunna iordningställas inom två dygn.
När ett skyddsrum är klart att användas ska det finnas vatten upptappat i kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter. I en krigssituation får du vara beredd på att det kan vara avbrott i exempelvis vatten-, el- och värmeförsörjningen till skyddsrummet. Mat och exempelvis hygienprodukter finns inte i skyddsrummen.
Alla skyddsrum är tillgängliga för envar. Du tillhör inte något särskilt skyddsrum utan ska få komma in i vilket som helst om det behövs. Platserna kan dock vara begränsade och det är så klart möjligt att skyddsrummet är fullt och att fler människor inte fysiskt får plats. Du får inte ta med dina husdjur till skyddsrummet.
Skyddade utrymmen
I Norbergs kommun finns endast ett skyddsrum som uppfyller alla krav. Det finns dock många andra utrymmen som kan ge ett gott skydd mot angrepp. Sådana utrymmen kallas skyddade utrymmen, skyddade utrymmen är till exempel källare, tunnlar och gamla skyddsrum som inte är besiktade och godkända.
Läs mer om om skyddsrum på MSB:s webbplats
För att klara en krissituation på bästa sätt är det viktigt att tillgodose behovet av värme, vatten, mat och kommunikation. Om du skulle bli isolerad på grund av smitta eller hårt väder, långt elavbrott eller någon annan katastrof behöver du ta hand om dig och dem runt omkring dig extra väl. Du behöver också kunna komma i kontakt med anhöriga och ta del av information från medier och myndigheter.
Vid en större olycka eller en kris behöver du få veta vad som händer, hur du själv ska agera och vad ansvariga myndigheter gör. Du kan också behöva komma i kontakt med dina anhöriga.
Checklista - Kommunikation
Några bra saker att ha när man inte kan kommunicera eller ta del av media på vanligt sätt. Sveriges Radio P4 Västmanland är beredskapkanal.
Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Se därför till att du har något att äta! Köp extra av sådant som du ändå brukar köpa annars.
Lagra i första hand sådant som inte kräver kyl eler frys för förvaring, och som inte kräver värme för tillagning.
Vid elavbrott kan campingkök, grill eller liknande användas för att laga mat.
På grund av brandrisken ska du aldrig ställa ett campingkök under köksfläkten.
Checklista - Matförråd
Exempel på mat som är bra att ha hemma. Listan utgår från vad en vuxen person behöver under en vecka. Anpassa listan så att den passar dig och din familj.
Fler livsmedel som är bra att ha:
Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.
Checklista - Bra att ha vid vattenbrist
Mer information om hur du kan lagra vatten finns på Livsmedelsverkets hemsida.
Det behöver inte vara så kallt för att du snabbt ska bli nedkyld. Då blir din rörelse- och tankeförmåga sämre. Se till att ha en plan för alternativ uppvärmning av ditt hem och ha saker hemma som kan underlätta.
Checklista - Värme
Vid händelse av strömavbrott
När elen försvinner så skapas det problem i vardagen, kommunen drabbas också. Men kommunen kan tyvärr inte hjälpa till vid strömavbrott eftersom kommunen inte levererar ström.
Kontakta inte kommunen eller Norra Västmanlands Kommunalteknikförbunds felanmälan vid strömavbrott. Kontakta din Elnätsleverantör.
Vattenfalls felanmälan vid strömavbrott: 020-82 58 58
Det första du ska göra när du blir av med strömmen är att kontrollera propparna. Därefter kontrollera om grannarna har ström. Var förberedd på att strömmen kan försvinna, särskilt i samband med stormar. Ha ficklampor, stearinljus, värmeljus eller varför inte en oljelampa eller fotogenlykta hemma. Långvariga strömavbrott får konsekvenser för vattenförsörjningen. Om strömavbrottet varat i mer än en timme så häll upp vatten i kärl och flaskor. Räkna med ett par liter per person.
Energimyndigheten har gett ut en folder med information om hur man kan hantera ett elavbrott. Den kan laddas ner via Energimyndighetens hemsida. Hos Energimyndighetens hemsida kan du även hitta tips på hur du kan förbereda dig på ett elavbrott.