Google Translate
Använd Google translate till att översätta webbplatsen. Norberg tar inget ansvar för översättningen.
Talande Webb
Välkommen till Norbergs kommunbibliotek. På biblioteket kan du låna böcker, för stor och liten och på olika språk, låna dator för att surfa, läsa dagstidningar, delta i bokcirklar, olika evenemang och mycket mer.
Norbergs kommunbibliotek samverkar med alla folkbibliotek i Västmanland.
Folkbiblioteken i Västmanland samverkar för att ge dig som besökare ett bättre och öppnare bibliotek. Tillsammans är vi Bibliotek i Västmanland. Detta innebär att du nu kan ta del av alla bibliotek i Västmanlands utbud.
Bibliotek i Västmanland samlar information och tjänster från våra bibliotek.
Måndag klockan 12-19
Tisdag klockan 12-18
Onsdag klockan 12-18
Torsdag klockan 12-18
Fredag klockan 12-17
Avvikande öppettider
Kontaktuppgifter Norbergs bibliotek:
Bibliotekets reception:
Telefon 0223-291 40. Receptionens telefon bemannas under våra öppettider.
Cecilia Andersson, teamledare. Ansvarig fjärrlån.
Telefon: 0223-290 04
E-post: cecilia.andersson@norberg.se
Jessica Florence, biblioteksassistent
Telefon: 0223-291 37
E-post: jessica.florence@norberg.se
Anne Hildeman Sjölin, bibliotekarie. Ansvarig skolbibliotek.
Telefon: 0223-291 77
E-post: anne.sjolin@norberg.se
Klas Olsson, bibliotekspedagog.
Telefon: 0223-291 39
E-post: klas.olsson@norberg.se
Moa Stigsdotter, bibliotekspedagog.
Telefon: 0223-291 56
E-post: moa.stigsdotter@norberg.se
Bibliotek i Västmanland är ett samarbete mellan de tio kommunbiblioteken i Västmanland. Det innebär att biblioteken har en gemensam bibliotekskatalog, och att ditt lånekort gäller i hela Västmanland.
Det är alltid gratis att skaffa ett lånekort. Är du över 18 år behöver vi se giltig legitimation eller LMA-kort. Barn under 18 år lämnar in en godkännande-blankett med målsmans eller god mans underskrift. Blanketten hämtar du på ditt närmaste bibliotek.
Ungdomar från 16 år med giltig legitimation kan få lånekort utan godkännande-blankett.
Din pinkod består av fyra siffror som du kan välja själv. Välj en som du kan komma ihåg. Tänk på att en alldeles för lätt kod kan vara en säkerhetsrisk. Skriv ner din pinkod på ett säkert ställe om du skulle glömma bort den.
Har du glömt din pinkod kan du få en ny via mejl. Vill du byta pinkod på ett bibliotek måste du legitimera dig. Kontakta ditt bibliotek om du glömt din pinkod eller om du vill byta den.
Lånekortet är en personlig värdehandling. Du är ansvarig för allt som lånas på kortet. Säg till om du tappat bort ditt kort eller bytt namn, adress eller telefonnummer. Om du tappat bort ditt lånekort kan du få ett nytt om du visar din legitimation. Att hålla din kontaktinformation uppdaterad är extra viktigt om du reserverar eller fjärrlånar böcker. Annars kan vi inte meddela dig att din bok finns att hämta.
Du behöver inte alltid ha med ditt lånekort till biblioteket. Du kan låna i våra självutlåningsautomater med ditt personnummer eller lånekortsnummer och pinkod. Lånar du över disk måste du visa upp lånekort eller giltig legitimation.
Lånetiden är normalt fyra veckor. Det står på kvittot du får när du lånar vilket datum lånet ska lämnas tillbaka. Dina lån lånas om automatiskt (max) två gånger.
Har du lånat en bok det är kö på, ett snabblån eller ett fjärrlån gäller inte automatiska omlån. För att låna om fjärrlån måste du kontakta ditt bibliotek.
Avvikande lånetider och villkor
Det är gratis att ställa dig i kö på en bok. Du kan ställa dig i kö genom att logga in här på webbplatsen. Du väljer själv på vilket bibliotek du vill hämta boken. När boken finns på plats får du ett meddelande via sms eller mejl. I meddelandet står det datum då du senast måste hämta den, normalt inom en vecka.
Lämnar du ett inköpsförslag till biblioteket så reserverar vi boken automatiskt åt dig.
Vill du att biblioteket köper in en bok som saknas? Mejla gärna ditt inköpsförslag till ditt hembibliotek.
I mejlet skriver du:
Berätta också i mejlet om du vill att vi fjärrlånar boken om vi väljer att inte köpa den. Ett fjärrlån innebär att vi lånar boken från ett bibliotek i ett annat län. Det kostar 10 kronor/titel. Det inte går att fjärrlåna en bok som biblioteken i Västmanland redan har.
Du är själv ansvarig för att lämna tillbaka dina lån i tid. När du lånar får du ett kvitto där återlämningsdatumet står. Du kan även se vilket datum du ska lämna tillbaka dina lån när du loggar in på Mina sidor. Du kan välja att få en påminnelse via sms eller mejl några dagar innan lånen ska lämnas tillbaka.
Lämnar du tillbaka dina lån för sent tar biblioteket ut en avgift på 3 kronor/dag. Har du en skuld på 150 kronor eller mer kan du inte använda lånekortet förrän skulden är betald.
Har du inte lämnat tillbaka dina lån i tid skickar vi en påminnelse. Lämnar du fortfarande inte tillbaka böckerna skickar vi en faktura. Vid ersättning för nya medier gäller inköpspriset. För övriga gäller schablonbelopp:
I undantagsfall kan beloppet bli högre vid ersättning av mycket kostsamma medier.
Har du tappat bort ditt lånekort är det viktigt att du kontaktar oss så att vi kan spärra det åt dig.
Behöver du kopiera ett dokument är du välkommen in på biblioteket och du kan få hjälp av personalen med att kopiera.
Svartvit
Färg
Vi hjälper dig också att skanna in dokument. Det är gratis.
Nu erbjuder vi IT-hjälp på biblioteket till dig som är 65 eller äldre. Du behöver inte ha några förkunskaper. Vi har också surfplattor med internet att låna ut till dig som behöver det.
Vår IT-pedagog Moa kan hjälpa dig med att:
Kontakta Moa för att få mer information på telefon 0223-291 56.
Biblioteken i Västmanland startar projektet "Bokstart" som vänder sig till föräldrar och vuxna med små barn i åldern 0-3 år. Biblioteket vill uppmuntra föräldrar att prata, läsa, sjunga, rimma och ramsa med barnet. Det är viktigt för att utveckla barnets språk och läsintresse.
Bokstart i Västmanland är ett samarbete mellan biblioteken, barnhälsovården och förskolan med stöd av Kulturrådet.
Nu kan du plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket. Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.
Vi har böcker i olika format för dig som har en synnedsättning, har läs- och skrivsvårigheter eller vill läsa böcker på lätt svenska.
I Världens bibliotek hittar du e-böcker och ljudböcker på arabiska, persiska, turkiska, somaliska, tigrinska, bosniska, kroatiska och serbiska. Du kan läsa och lyssna så mycket du vill i Världens bibliotek. Var du vill, när du vill - och det är gratis.
Nu kan du streama film via ditt bibliotek med hjälp av ett bibliotekskort och internetuppkoppling. Med Cineasterna kan du låna upp till fyra filmer i månaden och har möjlighet att välja mellan 2000 filmtitlar.
Att låna strömmande film är enkelt, du behöver bara ditt bibliotekskortsnummer eller personnummer, din pinkod och internet. Cineasterna fungerar på mobil, surfplatta och dator.
Såhär gör du:
1. Gå till cineasterna.com. Välj Norbergs bibliotek och klicka på knappen "Gå vidare".
2. Välj den film du vill se. Du kan filtrera på genre, år och språk. Du kan också fritextsöka i sökruta.
3. Skriv ditt bibliotekskortsnummer eller personnummer och din pinkod. Nu kan du titta på filmen!
Varje lånad film har du tillgång till under 48 timmar.
Bibliotekets reception
Telefon: 0223-291 40
E-post: infobiblioteket@norberg.se
Besöksadress
Järnvägsgatan 53
738 34 Norberg
Öppettider
Måndag klockan 12-19
Tisdag klockan 12-18
Onsdag klockan 12-18
Torsdag klockan 12-18
Fredag klockan 12-17
Avvikande öppettider
Länkar och dokumentBiblioteket på Facebook
Biblioteksplan för Norbergs kommun, antagen 2023-09-21 Pdf, 967 kB.