Google Translate
Använd Google translate till att översätta webbplatsen. Norberg tar inget ansvar för översättningen.
Talande Webb
Allvarliga epidemier, terrorhot, jordbävningskatastrofer, extremt väder, kärntekniska olyckor och större störningar i el- och telesystem är händelser som vi måste kunna hantera, men också försöka att förhindra med förebyggande arbete.
Norberg kommun har identiferat och analyserat vilka olika samhällsstörningar som skulle kunna inträffa och leda till stora konsekvenser för samhället. Här redovisar vi ett par av händelserna som skulle kunna påverka Norberg
Extremt väder och naturolyckor kan orsaka störningar i samhällsfunktioner och orsaka risker för människor. Det kan ske både i Sverige och utomlands.
I naturen skiftar vädret normalt. Men ibland slår väderförhållandena över till sådana styrkor att vi talar om extremt väder eller naturolyckor som kan få konsekvenser för bland annat strömförsörjning, telekommunikationer, transporter och mycket annat.
Gräs- och skogsbrand
Vid torka ökar brandrisken i skog och mark. Är du osäker på brandrisken, så kontakta räddningstjänsten i kommunen innan du eldar.
Gräsbränder kan sprida sig mycket snabbt och vara svåra att släcka. Under våren ökar brandrisken i gammalt torrt fjolårsgräs. Risken för gräsbrand är särskilt stor på eftermiddagen när gräset har torkat. När det blåser kan elden spridas snabbt. Hastiga väderomslag kan göra att risken för gräsbrand snabbt kan ändras och lokala variationer i brandrisk kan vara stora.
Skogsbränder kan uppstå på grund av eldning, skogsavverkning, gnistor från tåg eller blixtnedslag. Vid långvarig torka, då även djupare markskikt är uttorkade, kan en antändning leda till att en svår brand utvecklas. Även om brandriskprognosen visar ett lågt värde kan det vara olämpligt att elda om det har varit torrt i markerna länge. Det kan vara mycket farligt att gå ut i skogen efter en skogsbrand. Kontakta räddningstjänsten i din kommun om du är osäker på vad som gäller.
Brandrisk och Eldningsförbud
För att ta reda på brandrisken finns flera olika sätt. Bland annat går det att ringa räddningstjänstens automatiska telefonupplysning för att få reda på vilken skogsbrandrisk som råder samt om det är eldningsförbud. Telefonnumret dit är: 023-48 88 62.
Höga temperaturer
Värmeböljor kan påverka hälsan negativt och ha andra följder för samhället. SMHI kan varna för höga temperaturer, till hjälp för exempelvis sjukvården.
Även i Sverige kan temperaturen vissa somrar stiga så högt att dödligheten ökar.
Intensiv värme kan också få andra konsekvenser för samhället, till exempel genom ökad belastning på elförsörjningen, transportstörningar och långvarig värme kan öka risken för skogsbränder.
Varningar vid hög temperatur
SMHI kan utfärda en varning för höga temperaturer. Syftet är att bland annat vården lättare ska kunna minska negativa hälsoeffekter av värmeböljor.
Flera länder använder varningssystem för höga temperaturer. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, har beredskap för värmevarningar under perioden maj till september.
Meddelande om höga temperaturer
Vid en förväntad högsta temperatur på minst 26 grader tre dagar i följd skickar SMHI ut ett meddelande till alla regioner, länsstyrelser samt utvalda myndigheter. Meddelandet läggs även ut på SMHI:s hemsida.
Gul varning - varning för mycket höga temperaturer
Om den högsta temperaturen varje dygn bedöms bli minst 30 grader tre dagar i följd utfärdar SMHI en gul varning. Varningen läggs ut på SMHI:s hemsida.
Orange varning - varning för extremt höga temperaturer
Om en gul varning är utfärdad och perioden med minst 30 grader kan bli längre än fem dygn utfärdas en orange varning. Det samma gäller om temperaturen bedöms bli minst 33 grader i tre dygn eller mer. Även orangea varningar läggs ut på SMHI:s hemsida.
Skyfall och andra händelser med kraftig nederbörd
Stora regnmängder påverkar samhällets infrastruktur och kan leda till att platser och byggnader översvämmas.
Händelser sommedför stora mängder dagvatten, alltså vatten som flyter i dagern, till exempel kraftiga regn eller hastig snösmältning, kan göra att avloppsnätet överbelastas. Avloppsnätet består i Norberg av två rörnät, ett för spillvatten (det vi i vardagligt tal kallar avlopp) och dagvatten som är det vatten som rinner ner i brunnar och diken utefter vägar. Båda rörnäten är känsliga för kraftiga regnmängder.
Konsekvenser av överbelastning på avloppsnätet kan till exempel vara att vatten tränger upp genom golvbrunnar och i källare, eller att orenat spillvatten rinner ut i vattendrag och sjöar. Översvämningsvatten är därför ofta förorenat och du bör undvika kontakt med det.
Tvätta alltid dig själv om du varit i kontakt med översvämningsvatten, och rengör alla ytor som kommit i kontakt med det.
I Norbergs kommun är det Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK, som förvaltar avloppsnätet. NVK har beredskap dygnet runt.
NVKs felanmälan nås under kontorstid på 0223-44550
och övrig tid på 021-300698
Ras och skred
Stora mängder nederbörd kan öka risken för ras och skred i utsatta områden. I Norbergs kommun är det framför allt kring gruvhål som det föreligger rasrisk. Undvik att gå nära om du ser tecken på ras eller skred och kontakta kommunen eller NVK skyndsamt.
I Norbergs kommun finns ett stort antal gruvhål. Ett arbete med att identifiera gruvhålen och sammanställa ett faktaunderlag som visar gruvhålens relation till platser där människor vistas eller bor har genomförts under 2015. Inventeringen har gjort att man idag känner till 630 gruvhål inom Norbergs kommun. Vidare arbete för att utreda riskerna förknippade med gruvhål pågår.
Det finns alltid någon form av risk för skada på person vid gruvor. Riskerna är ofta kombinerade med varandra och finns vid såväl öppna som övertäckta schakt, vid brytningskanter, mm. Det är inte bara människor som kan utsättas för risker relaterade till gruvhål, även djur, egendom, infrastruktur kan drabbas.
Gruvor är farliga miljöer där de mest uppmärksammade riskerna är fallolyckor och ras. Ras kan ske både långsamt eller som en våldsam kollaps. Risken för allvarliga skador är stor oavsett hur raset sker, men vid långsamma ras kan det finnas varningssignaler som kan upptäckas i tid.
I Norbergs kommun har flera mer eller mindre stora ras vid olika gruvor inträffat. Flera av tidigare ras har varit allvarliga och lett till att vägar har flyttats, att egendom har förstörts och att områden avlysts.
Alla rapporter som framtagits under gruvrisk-projektet finns samlade på följande sida
Vissa år gör långvarig torka att grundvattnet minskar vilket kan leda till vattenbrist.
Vattenbrist till följd av låga grundvattennivåer är ett mycket allvarligt tillstånd, som när det inträffar påverkar ett mycket stort antal människor. Vid varning om vattenbrist är det därför mycket viktigt att följa myndigheters anvisningar, till exempel bevattningsförbud eller förbud mot att fylla pooler, för att undvika att förvärra problemet.
Störst risk för enskilda brunnar
Risken för påverkan bedöms som störst för enskilda brunnar och vissa mindre kommunala vattentäkter. Den som har enskild vattenförsörjning bör kontrollera nivån i vattentäkten och fundera över vilka alternativ som finns om brunnen sinar.
I Norberg är det särskilt enskilda brunnar som är känsliga för de låga grundvattennivåerna, klimatförändringarna gör dock att risken för vattenbrist som även drabbar den kommunala dricksvattenförsörjningen ökar.
Vad kan man göra för att spara dricksvatten?
Här kommer några förslag på hur man kan spara dricksvatten:
Sjukdomar är en alltid närvarande risk för människor, djur och växter. En pandemi är en infektionssjukdom som drabbar en stor del av världen och dess befolkning, exempelvis utbrott av influensa. Det finns också sjukdomar som smittar mellan djur och människor, så kallade zoonoser. Ett utbrott av en smittsam djursjukdom kallas för epizooti.
Naturliga spridningsvägar för smitta idag är mellan människor, mellan människor och djur, genom dricksvatten, livsmedel och foder, resande och handel. Smitta kan också spridas avsiktligt av någon med tillräckliga resurser i syfte att uppnå politiska mål. Utveckling inom det medicinska området kan ge nya möjligheter att förebygga och behandla sjukdomar, men resistensutvecklingen kan innebära kraftigt försämrad förmåga att hantera utbrott.
Utbrott av smittsamma sjukdomar inträffar varje dag. Stora utbrott av smittsamma sjukdomar utgör ett hot mot befolkningens liv och hälsa och kan allvarligt påverka samhällets funktionalitet. De kan även orsaka stora kostnader på grund av handelshinder och liknande. För alla större utbrott, vare sig hos människor eller hos djur uppkommer behov av provtagning och diagnostik, förebyggande åtgärder till exempel vaccination om vaccin finns mot sjukdomen.
Norbergs kommun är just nu påverkad av utbrottet av Afrikansk Svinpest (ASF) som upptäcktes i september 2023. Bekämpningen av detta utbrott har gått enligt planerna och prognosen är god. Om inga nya sjukdomsfall inträffar kan utbrottet förklaras över i oktober 2024. När utbrottet är över kommer staketet kring det drabbade området plockas bort.
Du kan själv minska risken för att drabbas av, eller sprida, smittsamma sjukdomar genom att ha en god personlig hygien och tvätta händerna ofta. Genom att stanna hemma när du är sjuk undviker du att smitta andra med.
För att undvika smittspridning till djur ska du följa de regler som finns vid besök på djurgårdar. Du ska aldrig slänga matrester i naturen eller i kompost som djur kan komma åt.
Dricksvatten brukar kallas vårt viktigaste livsmedel. Tillgång till friskt vatten är någonting som de flesta i vårt land tar för givet. Därför kan konsekvenserna också bli stora när det blir avbrott i dricksvattenförsörjningen.
En bra vattenförsörjning är en hörnsten i ett väl fungerande samhälle. Kranvatten används bland annat som dricksvatten, för hygieniska ändamål som bad, tvätt och toaletter samt till brandsläckning. Bra dricksvatten är också en förutsättning för att övrig livsmedelsindustri ska fungera, till exempel mejerier, slakterier och bryggerier.
Konsekvenser av avbrott i dricksvattenförsörjningen beror mycket på avbrottets längd och huruvida det uppstod utan förvarning. Utan tillgång till dricksvatten så påverkas människor och djur rejält. Utan vatten kan man inte få i sig vatten, laga mat, diska, tvätta sig själv och sina kläder. Toaletter kommer att sluta att fungera.
Nödvatten
Kommunen ansvarar för vattenförsörjningen och därmed också för nödvattenförsörjningen, då kommunen i alla situationer ska se till att invånarna har tillgång till rent vatten. Nödvattenförsörjning motsvarar bara en liten del av den ordinarie dricksvattenförsörjningen. Nödvattenförsörjning används vid avbrott i ordinarie dricksvattenförsörjning, och baseras på vattentankar som körs ut till och ställs upp i det berörda området. Eftersom mängden vatten i tankarna är begränsad är det främst avsett för mat, dryck och personlig hygien.
Nödvatten är leverans av vatten för dryck, matlagning och personlig hygien utan att man använder det ordinarie ledningsnätet (till exempel med tankar eller tankbilar).
I en nödsituation beräknas vattenbehovet för att klara mat och dryckesbehovet per individ till 5 liter/dygn de första två dagarna och därefter 15 liter/dygn enligt de nationella riktlinjerna. Vid en allvarlig långvarig kris ska konsumenterna ha tillgång till 50 liter/person och dygn.
I Norberg finns en nödvattenplanering som kan användas vid långvariga störningar i dricksvattenförsörjningen.
Samhället är beroende av elektricitet. När elen försvinner så skapas det problem i vardagen, kommunen drabbas också. Men kommunen kan tyvärr inte hjälpa till vid strömavbrott eftersom kommunen inte levererar ström.
Det svenska elsystemet är driftsäkert, men ändå sårbart för olyckor, sabotage, tekniska fel och extremt väder.
Utan el slutar vattenförsörjning och avlopp att fungera. Även system för tele- och datakommunikation påverkas. Det kan leda till att det till exempel inte går att ta ut pengar i uttagsautomater eller använda mobiltelefon eller dator.
Myndigheter och elnätsföretag arbetar för att elnätet ska bli så driftsäkert som möjligt. Omfattande elavbrott förekommer sällan, mindre avbrott uppstår då och då. När ett strömavbrott inträffar är det viktigt att du är väl förberedd för att hantera detta.
Ha ficklampor, stearinljus, värmeljus eller varför inte en oljelampa eller fotogenlykta hemma.
Långvariga strömavbrott får konsekvenser för vattenförsörjningen. Om strömavbrottet varat i mer än en timme så häll upp vatten i kärl och flaskor. Räkna med ett par liter per person.
Energimyndigheten har gett ut en folder med information om hur man kan hantera ett elavbrott. Den kan laddas ner via Energimyndighetens hemsida . Hos Energimyndighetens hemsida kan du även finna tips hur man kan förbereda sig inför elavbrott.
Vad du själv kan göra om du råkar ut för ett strömavbrott
Det första du ska göra när du blir av med strömmen är att kontrollera propparna. Därefter kontrollera om grannarna har ström.
Kontakta inte kommunen eller Norra Västmanlands Kommunalteknikförbunds felanmälan vid strömavbrott. Vid strömavbrott kontakta nätbolagen, din elnätsleverantör.
Kontakta din Elnätsleverantör. I Norberg är detta vanligtvis Vattenfall. Vilket företag som är din leverantör ser du på elräkningen.
Vattenfalls Felanmälan vid strömavbrott: 020-82 58 58
SMHI definierar värmebölja som en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur överstiger 25 grader minst fem dagar i sträck.
Höga temperaturer
Värmeböljor kan påverka hälsan negativt och ha andra följder för samhället. SMHI kan varna för höga temperaturer, till hjälp för exempelvis sjukvården.
Även i Sverige kan temperaturen vissa somrar stiga så högt att dödligheten ökar.
Intensiv värme kan också få andra konsekvenser för samhället, till exempel genom ökad belastning på elförsörjningen, transportstörningar och långvarig värme kan öka risken för skogsbränder.
Höga temperaturer är påfrestande för kroppen, särskilt om du tillhör en riskgrupp. Drick mycket, men tänk också på saltbalansen.
Vi nordbor är inte heller fysiologiskt anpassade för att klara särskilt höga temperaturer. Konkret handlar det om att kroppens saltbalans ska återställas. Nordbor svettas nämligen ut mer salt än vad människor födda i tropiskt klimat gör.
Var vaksam på reaktioner som ökad trötthet, irritation, huvudvärk eller yrsel, särskilt om du tillhör någon av riskgrupperna eller har anhöriga som gör det.
Till riskgruppen hör
Varningar vid hög temperatur
SMHI kan utfärda en varning för höga temperaturer. Syftet är att bland annat vården lättare ska kunna minska negativa hälsoeffekter av värmeböljor.
Flera länder använder varningssystem för höga temperaturer. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, har beredskap för värmevarningar under perioden maj till september.
Meddelande om höga temperaturer
Vid en förväntad högsta temperatur på minst 26 grader tre dagar i följd skickar SMHI ut ett meddelande till alla regioner, länsstyrelser samt utvalda myndigheter. Meddelandet läggs även ut på SMHI:s hemsida.
Gul varning - varning för mycket höga temperaturer
Om den högsta temperaturen varje dygn bedöms bli minst 30 grader tre dagar i följd utfärdar SMHI en gul varning. Varningen läggs ut på SMHI:s hemsida.
Orange varning - varning för extremt höga temperaturer
Om en gul varning är utfärdad och perioden med minst 30 grader kan bli längre än fem dygn utfärdas en orange varning. Det samma gäller om temperaturen bedöms bli minst 33 grader i tre dygn eller mer. Även orangea varningar läggs ut på SMHI:s hemsida.
På dinsäkerhet.se finns information och tips om hur du kan hantera en värmebölja